Minotta Sfeerhaard of is het lamp?

29 dec. 2009
Je hebt daadkracht en je hebt rond rennen als een ongeleid projectiel, en derde kerstdag stak ik die grens over.

Een Youtube filmpje waarin uitgebreid werd verteld hoe smerig een openhaard wel niet is, en hoeveel schoner en handiger een electrische haard, maakte in mij een woest verlangen wakker naar zo'n handige electrische haard.

Onstuimig surfte ik over het internet, en vond bij de Gamma een electrische haard voor maar 59 euro. Een koopje!
'En laat de Gamma deze zondag open zijn!' riep ik triomfantelijk tegen Floris die zeer bedenkelijk keek. Aangezien onze auto weer eens kapot was, was het wel even de vraag hoe ik het ding thuis moest krijgen, maar zo groot was mijn verlangen, dat ik beweerde er dan wel mee naar huis te lópen.

Dus karden we in de snijdende kou richting meubelboulevard, en vonden in de schappen bij de Gamma de bewuste openhaard. Ik zette me schrap om het ding op te tillen, en gooide hem bijna over mijn schouder, zo licht was hij. In plaats van dat er alarmbellen gingen rinkelen was ik alleen maar blij dat het zo gemakkelijk zou zijn het ding op de fiets mee te nemen.

Thuis maakte ik snel de openhaard schoon en plaatste mijn nieuwe liefde teder in de opening. Hm... het paste niet helemaal, en het rooster waarop de houtblokken rustten stak aan de voorkant een stukje naar buiten. 'Maar,' zo zei ik geruststellend tegen mezelf: 'dat ziet niemand.'

Ik plugde hem in en nam verwachtingsvol plaats voor het vuur. Genietend stak ik mijn handen uit om ze te warmen, en ontdekte toen dat mijn openhaard feitelijk een hele dure lamp was.

Toen kreeg ik het spontaan alsnog warm, en de betovering van de electrische openhaard werd verbroken. In het kille licht van mijn nep openhaard besefte ik dat ik zojuist 59 euro had uitgegeven aan een miskoop.

Gelukkig maakte toen daadkracht een comeback, pakte kordaat de openhaard in het piepschuim waarin hij was gekomen, en karde terug naar de Gamma. Bij de klantenservice stond één meneer voor me, met in zijn karretje dezelfde openhaard als ik in mijn armen geklemd hield.

'Doet hij het niet?!' vroeg de man bezorgd.
'Jawel hoor,' mompelde ik op geruststellende toon, 'maar ik had me verkeken op de maten!' Eigenlijk had ik hem wel willen waarschuwen: 'Het is eigenlijk een veredelde lamp meneer,' maar ik wilde mijn kansen op retourneren niet verspelen. Bij de Gamma is het ieder voor zich.

De mevrouw achter de kassa inspecteerde de openhaard en gaf me grif mijn 59 euro terug. Opgelucht ging ik naar huis en zei daar tegen Floris: 'Ik heb mijn lesje geleerd! Haastige spoed is zelden goed, en ik koop nooit meer impulsief iets nieuws.'
Floris mompelde iets over 'eerst zien, dan geloven,' maar ik deed net of ik hem niet hoorde.

In mijn verdediging: ik was niet helemaal toerekeningsvatbaar door een acute aanval van hutkoorts, aangewakkerd door drie kerstdagen en geen auto.

Maar laat mijn schaande een wijze les zijn: de EWT Minotto Sfeerhaard is leuk als te dure lamp, maar als openhaard schiet hij te kort. Hij geeft nauwelijks licht, en geen warmte.

Het is natuurlijk mogelijk dat ik verwend ben door onze echte open haard, maar anders zou ik zeggen: 'Koop gewoon een video van een haardvuur,' da's een stuk goedkoper.

2 opmerkingen

  1. Ik heb een nepschouw, met elektrisch haardje, deze geeft wel warmte, maar vreet stroom. Wees dus maar blij met je open haardje, veel gezelliger hoor, als ik een rookkanaal had, zou ik allang een echte houtkachel hebben aangeschaft. Ach en dat schoonmaken moet je maar op de koop toenemen toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, leuk verhaal. En een leerzame les! Als je je toch wat irriteert aan de haard, zoals ik eerder had gelezen, kan je dan niet beter zo'n voorzet-scherm-dinges kopen? Is dat niet iets? Staat het toch netjes, en sjiek.
    Patrick

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...