Boek No Impact Man

6 apr. 2010
Eén van de vele geneugten van blogs is dat ze een bron van informatie zijn! Zo las ik op het blog van Meibloempje een bespreking van het boek No Impact Man, waar ik anders misschien nooit over gehoord had!

In No Impact Man beschrijft Colin Beavan hoe hij, een inwoner van New York, een jaar lang zo leefde dat hij de aarde en het milieu zo min mogelijk belastte.

In No Impact Man stijl heb ik het boek besteld via de Zoek een Boek service van onze bibliotheek: als de plaatselijke bibliotheek een boek niet heeft, zoeken ze voor twee euro de hele provincie voor je af. En je betaalt alleen als ze het vinden. Zo kon ik zaterdagmorgen No Impact Man uit de bibliotheek halen!

Anders dan Meibloempje vond ik het boek niet lezen als een trein: ik had moeite mijn gedachten erbij te houden, en er schoten mij voortdurend dingen te binnen die ik nog moest doen, waardoor ik het boek vaak weglegde.

De aarde gaat er aan

No Impact Man neemt geen blad voor de mond als hij de impact van onze huidige manier van leven op de aarde beschrijft, en daar werd ik niet vrolijk van. De problematiek is zo groot en veelomvattend, en No Impact Man had zoveel nare voorbeelden, dat de moed mij ervan in de schoenen zonk. Tegelijkertijd is dat ook de kracht van dit boek: Colin Beavan heeft zich uitvoerig gedocumenteerd, en zijn verhaal is goed doortimmerd.

Milieuvriendelijk leven in de praktijk

Het leukst om te lezen vond ik de dagelijkse praktijk. Hoe is het om niets nieuws te mogen kopen? Hoe voorkom je dat je afval produceert? Hoe kom je van a naar b als je niet wilt bijdragen aan de co2 uitstoot? En wat blijft er over van deze levensstijl als het jaar om is?

Meer dan een milieuvriendelijke levensstijl: hoe wil jij leven in het algemeen?

Daarnaast trekt Colin Beavan zijn nieuwe levensstijl naar een hoger plan: hoe wil je je leven leiden in het algemeen? Wat voor persoon wil je eigenlijk zijn? Prachtig vond ik het om te lezen hoe de kwaliteit van zijn leven beter werd toen hij afstand nam van moderne verworvenheden als afhaalmaaltijden en lange vliegreizen! Hij bracht meer tijd door met zijn vrouw en kind, hun leven werd veel rustiger, en ze werden meer 'mens'.

Dat riep bij mij een gevoel op van 'dat wil ik ook!' Ik wil ook minder afhankelijk zijn van de moderne technologie, en op een natuurlijker manier leven. Ik wil geen apparatuur nodig hebben om me te verplaatsen, en ik wil geen slaaf zijn van alle technische verworvenheden die bedacht zijn om ons leven makkelijker te maken, maar het uiteindelijk alleen maar drukker hebben gemaakt.

De impact van No Impact Man op mij

No Impact Man heeft impact gehad op mij. Toen ik vandaag kinderspaghetti kookte was ik mij pijnlijk bewust van de hoeveelheid vuilnis die ik op dat moment produceerde, namelijk
 • 2 lege blikjes tonijn
 • 1 leeg blikje mais
 • plastic wikkel van spaghetti
 • twee plastic bakjes waarin de roomkaas zat
 • plastic flesje Finesse van Blue Band
Toch zie ik daar nog niet 1,2,3, een oplossing voor. Ik zie me niet als Colin Beavan met glazen potten naar winkels gaan, en producten ter plekke inscheppen. Ik vond mezelf altijd al erg 'netjes' omdat ik verse groentes kook, maar nu besef ik pas dat ook die verpakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan broccoli die verpakt is in plastic, evenals komkommers.

Waar ik in ieder geval direct mee begin is het volgende: ik zal nooit meer een plastic tasje accepteren in winkels. Voortaan zorg ik dat ik altijd een (stoffen) tasje in mijn schoudertas heb. Verder zal ik zo min mogelijk onze auto gebruiken, iets wat ik toch al zoveel mogelijk mijd. En ik ga het met de kinderen hebben over wat we als gezin kunnen doen om minder troep te produceren en zuiniger met energie om te gaan.

Het is een kleine stap, maar je moet ergens beginnen! Want gaat niet het spreekwoord: 'A thousand mile journey starts with one step'? Vandaag begin ik mijn reis.

Verkoopinformatie

No Impact Man is een inspirerend boek, geschreven vanuit de praktijk, maar theoretisch uitstekend onderbouwd. En dat maakt het beslist een aanrader!

Het boek is voor 19,95 te koop bij bol.com, maar wordt daar ook tweedehands aangeboden vanaf 16,95.

No impact man
No impact man
Colin Beavan


Meer informatie?

Bezoek Colin Beavans blog: No Impact Man

5 opmerkingen

 1. Ik vond het een nogal eenzijdig belicht boek ,en ik had moeite met blijven lezen en ehm bepaalde dingen lijken redelijk goed onderbouwd , maar als je eens kritisch deze dingen volgt opzoekt etc etc, dan ehm kom je bv op discovery al wetenschappers tegen die vele beweringen wetenschappelijk weerleggen( bv er is geen wetenschappelijk bewijs te leveren dat wat wij als mens doen de opwarming der aarde wel of niet bevordert.)( de zon brandt namelijk ook niet altijd even sterk bv)Maar natuurlijk zijn een aantal zaken wel waar en herkenbaar en zorgwekkend de hoeveelheid troep die wij produceren kan absoluut omlaag!!!Ik probeer bv geen groenten in blik, maar in karton( diepvries) of uit glas(recylcebaar) btw ook ijzer kun je scheiden en apart inleveren bij afvalcentrales.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor de boekentip! Dat boek ga ik op mijn lijstje zetten. Was ook al begonnen met geen plastic tasjes meer aan te nemen in de winkels. Bij de Hema kijken ze me altijd heel raar aan als ik zeg dat ik geen tasje wil, dat zit zo in hun systeem blijkbaar.
  Het lukt me nog niet altijd maar heb toch al heel veel tasjes minder verzameld de laatste tijd!
  Groeten, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi,

  Leuk dat je het boek nu ook gelezen hebt. Dat gevoel dat je beschrijft wanneer je nu blikjes en ander afval hebt, dat heb ik ook. Je wordt je enorm bewust van hoeveel dingen je weggooit.

  Als reactie op Sillie: Ik ben ook niet overtuigd van het feit dat de MENS de oorzaak is van de opwarming van de aarde. Maar evengoed vind ik dat we best wat beter mogen omgaan met onze spullen en vooral ons afval. Of dat nu wel of niet er toe doet. We zijn gewoon enorm spilziek geworden en gooien dingen weg die echt niet weghoeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het boek niet gelezen, maar wij hebben onlangs wel de documentaire van No Impact Man gezien.. en die was erg leuk moet ik zeggen!

  Af en toe had ik wel mijn vraagtekens bij meneer Beaven trouwens.. hij gaat 'zo ver' dat hij zelfs zijn ijskast niet meer gebruikt (geen electriciteit voor 'n jaar) maar vervolgens zien we zijn vriendin wel vrolijk allerlei gerechten in de (gas?) oven bereiden.. een beetje inconsequent, maar het gaat natuurlijk om het idee..

  Als je écht zonder verpakkingsmateriaal zou willen kopen kan dat volgens mij alleen maar op de markt.. en dan vervolgens alles zelf maken.. dus voor die spaghetti met tonijn zou je bij de molenaar meel moeten kopen (nou vooruit dan, in een papieren zak) en een moot tonijn bij de viskraam..

  Het KAN wel, alleen duurt 't dan wel 'n paar uur voordat het op tafel staat..

  groetjes uit sliedrecht!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga het boek zeker lezen , maar over het afval..heel veel is verpakt en als je het niet verpakt wil hebben dan moet je stad en land af reizen voordat je het hebt. Het komt volgens mij voort uit onze 24-uurs maatschappij dat alles heel makkelijk voor het grijpen moet liggen zodat er weinig tijd verloren gaat met het bereiden van producten.
  Niet voor niets is slow food zo in opkomst, ik denk dat veel meer mensen zich bewust worden van onze vaak kant en klare brokken die worden aangeboden en toch wel terug willen naar "vroeger".

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...