Boekbespreking: Groen, groener, groenst

10 mei 2010
In Groen, groener, groenst vertelt Canadase journaliste Vanessa Farquharson, hoe ze 365 dagen lang elke dag iets doet om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. In haar eigen woorden: 'In 365 eenvoudige dagen zou ik de aarde redden en onderwijl een onlineverslag maken van het proces.'

Het is het zoveelste boek volgens de gimmick: doe iets gedurende 365 dagen en blog er over. Zo schreef Julie Powell een blog over de 365 dagen waarop ze recepten van Julia Child kookte, Robyn Okrant volgde een jaar lang alle adviezen van Oprah Winfrey op, en Colin Beavan ging Vanessa voor in een milieuvriendelijker leefstijl.

Opzet van het boek

Het boek is opgebouwd uit twaalf maanden, en de hoofdstuktitels geven de betreffende maand aan. Elke maand begint met een lijst van 30 of 31 punten, die Vanessa die maand gaan doen. Vervolgens werkt ze die punten uit. Helaas behandelt ze niet alle punten, en het is niet duidelijk welke criteria ze hanteert voor het al dan niet nader beschrijven van haar actiepunten.

Leuke actiepunten, matig uitgewerkt

Ik vond de lijst met actiepunten handig, en het brengt je op ideeën. Helaas worden ze niet allemaal toegelicht. Zo kun je als lezer geïnteresseerd lezen 'Groene cadeau's geven', maar wordt dit vervolgens niet uitgewerkt.

Daarnaast zijn de uitwerkingen vaak weinig informatief, waardoor je er als lezer niet veel wijzer van wordt. Bijvoorbeeld bij het actiepunt: 'Geen koekenpannen meer met antiaanbaklaag'. Hieraan besteedt Vanessa slechts één zin waarna de rest van het stukje gaat over autorijden.

Herkenbaar en laagdrempelig

Wat Groen, groener, groenst leuk maakt is de herkenbaarheid. Vanessa is een jonge vrouw die totaal niet bekend is op het gebied van milieuzaken. En dat juist zij allerlei dingen gaat doen om moeder aarde te redden, maakt het boek laagdrempelig.

Ook zeer te waarderen vond ik haar epiloog waarin ze tegemoet komt aan een vraag die veel mensen zullen hebben: 'Welke actiepunten heb je volgehouden na die 365 dagen?' Dat blijken er maar liefst 271 te zijn, ongeveer vierenzeventig procent!

Groen, Groener, Groenst versus No Impact Man

Je ontkomt bijna niet aan een vergelijking tussen Groen, Groener, Groenst en No Impact Man. Beiden hebben inmiddels hetzelfde uitgangspunt.

Een oppervlakkig verschil is de persoonlijke situatie: Colin Beavan is getrouwd en vader, en Vanessa is single.

Een meer fundamenteel verschil is dat Colin Beavan zich veel uitgebreider gedocumenteerd heeft, en de zaken veel radicaler aanpakt. Zo vliegt Vanessa nog gewoon de wereld rond, terwijl Colin Beavan van reizen afziet.

Vergeleken bij No Impact Man is Groen, groener, groenst de chicklit versie: zeer licht verteerbaar en vrij weinig inhoud. Maar voor wie terugschrikt voor al te grote milieuvriendelijke stappen, is dit boekje juist aangenaam laagdrempelig.

Meer info?

Het boek is voor 18,95 te bestellen bij Bol.com, maar ik heb het uit de bibliotheek geleend! Het is daar dus al beschikbaar.Groen, groener, groenst
Groen, groener, groenst
Vanessa Farquharson


Vanessa's blog Green as at thistle

6 opmerkingen

 1. Hoi Nicole, je link hierboven werkt nietm ik denk een typefoutje?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vlijtig Liesje10 mei 2010 om 17:40

  Bedankt voor de tip! Er zat een 'h' teveel in! Nu werkt het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helaas heeft onze bieb het boek niet. Ik heb wel haar web-site gevonden :http://greenasathistle.com/
  Lijkt me een leuk boek. Wacht nog even met de aanschaf, misschien ergens tweedehands te koop?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toch wel leuk denk ik! Alle beetjes kunnen maar helpen hé ...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn bieb heeft m ook! Hij lag ter inzage tot deze week... Hopelijk is ie zaterdag nog niet uitgeleend!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...