Luizen behandelen: XT Luis

Vanochtend kwam Teuntje (11) beneden met een bericht dat je als moeder niet wilt horen: 'Mam, ik heb luizen!'

Gelukkig heb ik, door schade en schande wijs geworden, altijd een antiluizenshampoo* in huis. Anders had ze niet eens naar school gekund, want kinderen met luizen mogen niet naar school. Wanneer mijn kinderen luizenvrij zijn, vind ik dit beleid geweldig, maar wanneer ik 's ochtends om 8 uur hoor dat ze luizen hebben is het een stuk minder.

Dus ik belde de school met het bericht dat Teuntje een half uurtje later zou komen, en ging over tot actie. Met schone frisse haren kon Teuntje om negen uur toch naar school. Maar vervolgens had ik zelf jeuk. En eerst dacht ik nog dat het gewoon kwam door het onderwerp 'luizen', maar toen ik de luizenkam door mijn haar haalde prijkte daarin een grote dikke luis! Jakkes! Dus toen moest ik eerst naar de Kruidvat voor luizenshampoo voor mezelf, en een nieuwe reserve shampoo.

Middeltjes tegen luizen

Ik besloot flink wat wapens tegen de luizen in te slaan en sloeg een groot gat in ons huishoudbudget:
 1. Luizenlotion van Dr. E.J. Swaab voor 11,95
 2. XT Luis spray voor 12,95
 3. Anti luis van het Kruidvat huismerk 6,95

Alle drie beloven ze zonder insecticiden te zijn, en zonder kans op immuniteit van de luizen.

Hoe werken ze?

Dr. Swaabs Luizenlotion en XT Luis spray beloven de luis te verstikken. De Antiluis van de Kruidvat belooft simpelweg luizen en neten te verwijderen, zonder in te gaan op het hoe en waarom.

Ik besloot mezelf te behandelen met XT Luis want daarvan heb ik de laatste tijd veel reclames gezien, waarbij het merk zich presenteert als DE ULTIEME manier om van luizen af te komen. Een aangezien dit echt de zóveelste keer is dat we met luizen kampen, klonk mij dat als muziek in de oren.

Wat zit er in XT Luis?

Het werkzame bestanddel is dimeticon (een silicoonpreparaat). Het werkt door middel van een fysisch proces dat de luis omsluit en daardoor verstikt. XT Luis bevat daarnaast cyclometicon 5, dit doet dienst als drager; het verdampt na het aanbrengen en laat dimeticon achter om de luis te doden.

Product review van XT Luis

Ik pakte het flesje, dat was vormgegeven als een kleine plantenspuit uit het doosje, en probeerde voorzichtig te sprayen. Dat lukte niet, want eerst moest de beveiliging er af. Duh.

Opnieuw sprayde ik, maar er kwam maar een heel miezerig regentje uit. Ik sprayde nog een keer, en nog een keer, en concludeerde dat het mechanisme maar heel matig is. Je zou er een muisarm van krijgen!

Het is geurloos

Maar goed, na heel wat keren indrukken werd de spraywolk wat groter en ik spoot flink wat op mijn haar. Opvallend is dat XT Luis spray geurloos is! Dat is wel aangenaam moet ik zeggen, gezien de vaak adembenemende stank van andere antiluis producten.

Het is een soort olie

Ook lijkt het me niet slecht voor je haar want het is een soort olie. Mijn van nature erg droge haar, ging er zelfs helemaal van glanzen! Ook werd het heel goed doorkambaar van de vettige olie. Zelfs het goedkope plastic luizenkammetje kwam er goed door.

Wel was het moeilijk om te voelen wanneer ik 'genoeg' had gebruikt, want mijn haar werd er niet vochtig van of zo. Ook jeukt mijn hoofd twee uur na de behandeling nog steeds, waardoor ik me afvraag of het wel helpt.

Ideaal voor ouders met weinig tijd

Het spul mag acht uur intrekken, en dat vind ik wel handig, want dat scheelt weer een boel wassen en uitspoelen. Als je je kind 's ochtends op luizen betrapt kun je dus je kind insprayen en gewoon naar de crèche/school brengen! Je ruikt het immers niet en de luizen liggen toch op apegapen!

De ultieme antiluis behandeling is kammen

Voordat iedereen mij gaat adviseren dat elke dag kammen de beste methode is: dat weet ik! Maar in de praktijk krijg ik dat simpelweg niet voor elkaar. Dus gebruik ik graag een antiluismiddel, en combineer dat met kammen-als-ik-er-aan-denk.

Conclusie over XT Luis

Hoewel het mechaniek te wensen overlaat, is sprayen wel een handige methode om het middel aan te brengen. Positief vind ik ook dat het geurloos is, en mijn droge haar een gezonde glans heeft bezorgd. Bovendien maakte XT Luis mijn haar goed doorkambaar wat, gezien het grote belang van kammen, goed uitkwam.

Nadeel vind ik dat ik het over zeven dagen opnieuw moet gebruiken. Ik ben er dus niet in één keer vanaf. Bovendien moet ik volgens de bijsluiter elke dag, daar komt ie weer: kammen! Tsja, zou het dan niet goedkoper en simpeler zijn om gewoon alléén maar te kammen?!

Ik heb geloof ik gewoon behoefte aan het psychologisch effect van een behandeling met antiluismiddel, om het gevoel te hebben dat ik die ellendelingen laat weten dat ze niet welkom zijn. Kammen is dan gewoon te vriendelijk en afwachtend. Ik wil meteen effect scoren.

Maar ik geloof dat er niet één antiluismiddel is, waarbij je niet meer hoeft te kammen...
Of ken jij er één?

Uiteindelijk kun je net XT Luis net zo goed niet kopen, en ik kan niet geloven dat ik dit zeg: 'Elke dag kammen.'

* Huismerk Kruidvat

Update volgende ochtend

XT Luis zit nu ruim acht uur in mijn haar, en mijn haar voelt goed. Maar ik zit nog wel vaak te krabben. Toch vond ik met de luizenkam geen luizen meer, dus de tijd zal uitwijzen of het heeft gewerkt! Ik houd jullie op de hoogte.

Lees ook alles over die andere plaag voor moeders: Waterwratjes!
( Hide )
 1. een natuurlijk middel en goedkoop is look in je eten gebruiken .
  gewoon een teentje bij de aardappelen of in de soep .
  je moet dan wel look lusten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, de luizen zijn op school weer actief, ook hier.
  Waar luizen ook een hekel aan hebben is haargel, maar ja, voor meisjes is dat niet 'leuk' om in je haar te doen. Een strakke paardenstaart in een knotje staat nog een beetje leuk voor de dames. Haarlak of haarspray ku je ook nog gebruiken.
  Maar kammen is heel goed en ja wassen, wassen, wassen ( kleding en beddengoed ).

  Succes, want het is iedere keer weer een crime!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pff, afkloppen. Hier nog nooit luizen gehad. Ik moet zeggen dat mn zusje ze vroeger altijd had en ik nooit dus ik ben er niet zo aantrekkelijk voor. Zelfs al lagen we naast elkaar in een tentje was het nog zo dat zij ze wel had en ik niet. En nu heb ik gewoon zelf hele vieze kinderen die een hekel hebben aan haren wassen.
  Succes met de ellende.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook nog nooit luis (even afkloppen) in huis gehad. Ben wel meerdere jaren luizenmoeder op school geweest. Je hebt tegenwoordig ook een soort van electrische kam die alle luizen en neten doodschokt. Volgens mij is dat ook wel handig. En ter voorkoming schijnt lavendel ook goed te helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi,

  Ben zelf een tijdje luizenmoeder geweest op school en weet wat een crime het is voor ouders om een kind (of jezelf) met luizen te hebben. Alles moet dan ook in de was op minstens 60 graden of 2 dagen in een afgesloten plastic zak (niet je kind hoor hahaha) en dan nog die haren. Ik heb het zelf nog nooit gehad en mijn kinderen gelukkig ook niet. In de klas van mijn oudste zijn er bij kinderen vaak luizen geconstateerd. Vaak dezelfde kinderen, maar het schijnt (net als met muggen) dat als je ze eenmaal eens hebt gehad dat je er dan ook gevoeliger voor bent om ze opnieuw te krijgen. Bij mijn kinderen spuit ik iedere ochtend haarlak over hun haar en een druppeltje teatree-olie achter hun oren en in de nek (de favoriete plekjes van luizen), en eventueel nog in de kraag van hun jas. En inderdaad ook de haren van de meiden zo strak mogelijk op hun hoofd (dus paardenstaart o.i.d.). Verder gebruik ik bij de meiden na het haren wassen altijd cremespoeling, dan wordt het haar gladder en hebben de luisjes minder houvast om over te lopen.
  Misschien heb je er iets aan. Sterkte ermee!

  Groetjes Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De neten zijn het verradelijkste. Als die blijven zitten en er leeft en nog eentje, dan begint de ellende weer opnieuw. Daarom gebeurt het regelmatig dat dezelfde kinderen keer op keer weer luizen krijgen. Zijn ze vergeten te.... (ik durf het bijna niet meer te zeggen)....kammen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt niet of nauwelijks kans op luizen als je de haren van je kinderen niet meer wast met shampoo. Hoe schoner (lees aangetast door de reiningsmiddelen in de shampoo) het haar, hoe liever luizen zich er nestelen. Als de natuurlijke oliebalans van het haar weer herstelt is, blijven luizen ver uit de buurt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. voor de mensen die dit nog lezen, zo een 6 jaar later hihi. Dit is dus echt onzin. Ik was het haar van mijn dochter bijna nooit met shampoo. Ze heeft prachtig schoon haar, helemaal zen ;) Maar ze heeft mooi hoofdluis. Wel als een van de laatsten op school maar toch, ze heeft ze.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   Verwijderen
 8. Een keer heb ik zelf luizen gehad en brrr... als ik er weer aan terug denk. Alleen onze dochter heeft een keer luizen gehad en ik heb er nog nachtmerries van. Natuurlijk vertelde ze 's avonds pas dat ze zo'n jeuk had... En dan zijn de winkels dicht. En mijn azijn was ook nog op. Op naar buuf en toen heb ik als eerste behandeling haar haar in de (warme)azijn gezet en in gewikkeld in folie en een handdoek. Dat heeft al iets geholpen, maar de neten die heb ik er een voor een uitgehaald. Ik denk dat ik tenminste 14 dagen elke avond heb zitten kammen en toen pas vond ik geen neten meer. De luizen waren gelukkig na een behandeling met een heel dure vloeistof wel het hoekje om.


  AAAAAAAARCH, ik heb er gewoon jeuk van nu ik erover schrijf.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bedankt voor je berichtje op mijn blog....en die punten.....die had ik net geslepen hoor, want het waren afgekloven stompjes :-) hihhihi.

  Groet Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik hoorde....(horen dus, nog niet getest) dat het preventief werkt om tea-tree-olie achter de oortjes te smeren. Die kleine beessies schijnen die geur afstotend te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat ik zelf altijd deed als er bij de kids luizen op school waren.. haren wassen met conditioner en gel in de haren ..ze zeggen dat luizen dan geen grip op de haren hebben.
  ze hebben inderdd nooit last van gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als 1 luizen heeft moet je dan niet iedereen nakijken en alles schoonmaken, beddengoed jassen mutsen enz.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Luizen horen er bij helaas. Het schijnt echter een fabeltje te zijn dat luizen zich verspreiden via jassen etc. Een luis is heus niet zo dom om zich op een kraag te laten vallen, het zou zijn dood betekenen als hij niet binnen 24 uur van deze jas af kan komen om weer een geschikt hoofd te vinden, zo las ik laatst in de krant. Het klonk mij heel logisch in de oren. Tja en dan "het kriebelteam"... eigenlijk vind ik het heel vreemd dat anderen ongevraagd het haar van mijn kinderen gaan controleren op de aanwezigheid van luizen, dat is toch mijn verantwoording? Natuurlijk begrijp ik wel dat anderen er last van kunnen hebben als ik mijn verantwoording niet neem. Maart wat mij betreft kunnen de luizenmoeders en de luizencapes achterwege blijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je haren niet wassen met shampoo.
  Het bevalt dochter en mezelf prima; haren "wassen" met een beker water waarin 1 theelepel natrium bicarbonaat (zuiveringszout, maagzout) zit. Daarna uitspoelen en de laatste spoeling water met een scheutje azijn. Eerst voelen je haren heel raar maar na een paar weken is het heerlijk zacht. Dan heb je de chemische samenstelling van de zeep niet meer nodig en het vervolgtraject van conditioner en olie ook niet.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Meteen jeuk op mijn hoofd...

  Ik gebruikte vroeger altijd gewoon een kammetje en shampoo. Maar ik vond het kammen niet zo vervelend.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nyda is 1x behandeling en effectief op hoofdluis en neten!
  Zelf gebruikt bij mijn kinderen en heb 2 dagen na behandeling gekamd. sindsdien geen hoofdluis meer gezien

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Werkt goed!!! Ik had 1x gesprayd met XT Luis en ze waren allemaal dood!
  Toen alleen nog maar een questie van uitkammen!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb zojuist XT Luis gekocht, maar ben nog erg aan het twijfelen. Misschien zou alleen kammen ook voldoende zijn?
  Wij wassen de haren van de kinderen bijna nooit (zomers een keer of drie maar de rest van het jaar niet). Nog nooit luizen gehad. Maar nu zit mijn zoon op zwemles en wast zijn haar dus wekelijks met shampoo ivm chloor. Dus nu wel luizen....

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het laatste advies luidt: twee weken lang, minstens twee keer daags kammen met een luizenkam. Dus geen shampoo.

  N.B. chloor doet de werking van diverse luizenshampoo's te niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Er bestaat wel degelijk een middel tegen hoofdluis zonder elke dag te hoeven kammen, nl. de lousebuster van mardicare. Een behandeling van een half uur en je bent van de luizen en neten af. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar het helpt echt. Zie www.mardicare.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je wilt reageren! Dat kan met het formulier hierboven. Doet het formulier moeilijk? Gebruik dan het formulier hieronder!

© all rights reserved
made with by templateszoo