Reviews van producten en diensten die je kunt vertrouwen! Van een moeder zoals jij.

Search

Review: BanBao politieauto

Na mijn review van Sluban lego, nu een review van een ander merk bouwsteentjes: BanBao.

BanBao profileert zich nadrukkelijk niet als 'nep LEGO', maar als 'degelijk B-merk'.

Editie.nl: BanBao positief ontvangen

In een uitzending van Editie.nl werden LEGO, BanBao en MegaBlocks getest door een aantal kinderen uit groep 7. Maar liefst 33% koos voor de BanBao bouwsteentjes, 50% procent voor Lego, en 16,7 voor MegaBlocks.

De verpakking

De doos ziet er schitterend uit: een flitsende politieauto op de voorkant, met op de achtergrond de schimmen van een stad. Wel is de afbeelding weinig geëmancipeerd, want een stoere politieman met zonnebril komt een dame in nood helpen.

De dame in nood staat met neerwaartse mondhoeken de politie te bellen, maar toen ik deze dame tussen de onderdelen op zocht lachte ze blijmoedig. De politieman klopt wel met het plaatje.

Op de doos staan keurig een leeftijdsaanduiding van 5+ vermeld, het nummer van de doos, het aantal stukken (350) en dat er twee poppetjes in zitten.

De gebruiksaanwijzing

De BanBao politieauto gebruiksaanwijzing doet niet onder voor die van een Billykast van Ikea. En beide roepen bij mij een onaangename cocktail van hulpeloosheid vermengd met wrevel, op.

Vol optimisme sloeg ik de gebruiksaanwijzing open, waarop de verschillende stappen duidelijk vermeld stonden. Per stap stonden bovendien plaatjes van de gebruikte onderdelen. Het leek me 'goed te doen'.

'Je kunt het beste eerst de goede onderdelen bij elkaar zoeken mama!' doceerde mijn dochter van twaalf die de stappen 1 t/m 11 met succes had doorlopen, nadat mijn zevenjarige testpersoon in de vorm van mijn jongste zoon stiekem was weggerend. 'En dan zet je het daarna in elkaar.'
Ijverig graaiden we in de doos met onderdelen, op zoek naar het juiste stukje. Het voelde verdacht veel als puzzelen.

Na veel gezoek lagen de juiste onderdelen voor stap 12 op tafel. Tijd om ze op de auto te monteren. Maar het plaatje bleek geheimzinniger dan het er uit zag. 'Dit moet ergens achter het wiel,' verklaarde ik, en hield een klein, grijs blokje op. 'Maar waar?!'

De bouwsteentjes

De BanBao steentjes lijken bijna exact op Legosteentjes. (Zie foto). Het verschil zit in het ontbreken van het LEGO logo, en een klein deukje in één van de 'noppen' van elk steentje.

Mijn kinderen vonden de steentjes makkelijk op elkaar te zetten, maar ze bleven maar matig zitten. De auto verloor tijdens het bouwen geregeld een onderdeel, en de dame in nood bleef haar pruikje verliezen.

Handig is dat de BanBao steentjes gecombineerd kunnen worden met LEGOsteentjes en Slubansteentjes. Je hoeft niet bang te zijn dat je ze door elkaar haalt, want de Slubansteentjes hebben een 'vierkantje' in de onderkant, de LEGOsteentjes een LEGO logo, en de BanBao steentje een 'deukje'.

De politieauto

De politieauto is helaas nooit afgemonteerd, op grond van onherstelbaar onbegrip van de gebruiksaanwijzing. Wel heeft mijn dochter de wielen er onder gekregen, en blijkt de auto zeer soepeltjes te rijden. Sterker nog: hij heeft 'pull-back action', en als je hem een stukje naar achteren trekt, en vervolgens los laat ,racet hij zelfstandig weg!

De prijs: BanBao relatief goedkoop

De 'politiebus' kost 15,95. Gedeeld door 352 onderdelen brengt dat de prijs per bouwsteentje op 0,045 cent per onderdeel. Dat is duidelijk goedkoper dan de Sluban bouwstenen die 0,051 cent per stuk kosten, en LEGO stenen ad 0,057 cent per stuk.

Voor vijf jaar en ouder?

De leeftijdsaanduiding vanaf vijf jaar lijkt mij rijkelijk optimistisch! Mijn zevenjarige en negenjarige zoontjes snapten niks van de gebruiksaanwijzing, en kwamen niet verder dan graaien in de doos.

Twee elfjarige buurjongetjes verklaarden de gebruiksaanwijzing ook 'te ingewikkeld' en adviseerden: 'Je kunt er beter gewoon zelf iets van gaan bouwen, zónder het voorbeeld Otsmoeder!'

Uiteindelijk kwam mijn twaalfjarige dochter met gymnasiumadvies nog het verst, maar zelfs zij gooide uiteindelijk voortijdig de handdoek in de ring.

De BanBao politieauto ziet er flitsend uit en is denk ik, geschikt voor techneuten en puzzelaars. Als aanbevolen leeftijd zou ik 10 hanteren, want ik sluit niet uit dat mijn kinderen en buurjongetjes gewoon niet met Lego kunnen omgaan. Op basis van míjn kinderen zou ik zeggen dat deze auto geschikt is voor kinderen van 12 jaar en ouder.

Zelfs voor een eenenveertig jarige, academisch geschoolde moeder, bleek deze auto diverse bruggen te ver.

Conclusie

BanBao is, waar de makers naar streven: een degelijk B-merk voor een relatief lage prijs. De doos van de politieauto zal menig kind in vervoering brengen, en met de steentjes kun je vrij goed bouwen.

Alleen zou ik als koper een beetje voorzichtig zijn wat betreft de leeftijdsaanduiding: die is erg optimistisch.

Zie ook mijn post over nep Kapla blokjes.

Ons eindresultaat


Meer informatie?

Bezoek dan de BanBao website!

9 opmerkingen

 1. nog maar eens een reden om bij de 'echte' te blijven dus ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ligt het aan mij, of is het prijsverschil tussen de LEGO-bouwsteentjes en de "neppe" nihil? Ten minste, als je het zo per steentje bekijkt, lijkt dat wel zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor jullie review!! We hechten veel waarde aan dergelijke feedback.

  Wij werken hard aan het verbeteren van onze producten, op het moment zijn we al druk bezig met het produceren van nieuwe gebruiksaanwijzingen.

  Hartelijke groet,

  BanBao Europe

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoe komt u hierbij. Dit is 0,12 cent per blokje verschil bijvoorbeeld tussen BanBao en lego. rekening houden met dat in een doos om een leuk wagentje te bouwen vaak aardig wat blokjes gebruikt moeten worden een groot bedrag dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Laat ik mij mild uitdrukken......ik noem verschijnselen als BanBao en al die andere fakers een verkettering van een speelgoed waar hele generaties mee zijn opgegroeid. Lego mag van mij op de lijst van werelderfgoed en alle namaak moet met een gangetje van de markt af gedonderd worden.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het met u eens, maar wist u dat Lego zelf het idee 'gestolen' heeft van Kiddicraft?

   Verwijderen
  2. Dat wist ik niet Anoniem. Bedankt voor de informatie!

   Verwijderen
  3. In een banbao doos zitten meer blokjes voor een lagere prijs en hun kwaliteit doet de laatste 2 jaar niet onder voor lego. Wel grappig dat de deense merk nu ook in china hun blokjes laten produceren.

   Verwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je wilt reageren! Dat kan met het formulier hierboven. Doet het formulier moeilijk? Gebruik dan het formulier hieronder!