Reviews van producten en diensten die je kunt vertrouwen! Van een moeder zoals jij.

Search

Vrolijk Huishouden door Els Jacob, een boekreview


vrolijke huishouden review
Aan de boekomslag zal het in ieder geval niet liggen: Vrolijk Huishouden ziet er vrolijk uit. Met een frisgroene kaft, versierd met vrolijke bloemetjes, en huiselijke symbolen.

En zo gauw je het boekje openslaat is daar een persoonlijk moment: de drie dochters van Els Jacob lachen de lezer toe. En de paar liedregels uit 'Raindrops keep falling on my head,' versterken het gevoel van optimisme. Ik vond Els onmiddellijk sympathiek.

ADHD-boek

Maar toen ik verder bladerde werd ik onrustig: een vrolijke vormgeving is leuk, maar ik kreeg een abrupte ADHD-aanval. De ene bladzijde is oranje, en de volgende felroze. Vervolgens bieden zeventien witte pagina's enig soelaas, maar daar hebben de letters per pagina dan weer verschillende kleuren! Vervolgens wordt de lezer gebombardeerd met twee felgroene bladzijden.

Vrolijk Huishouden komt op mij zo chaotisch over als de huishoudens die het wil organiseren.

Handige tips, maar ook kringlooptips

Maar wie door de druktemakerij heen kan kijken, vindt wel handige tips. Bijvoorbeeld de tip om woonaccessoires in niet meer dan drie kleuren te kopen, om tot een harmonieus geheel te komen. Hoewel ik stiekem dacht: 'Waarom heb je die tip niet op je eigen boek toegepast Els?'

Sommige tips zijn van het genre: 'Heb ik eerder gehoord.' Zoals het advies om te shoppen in een kringloopwinkel, met de belegen belofte dat je daar onverwacht een prachtige stoel zult vinden, die je alleen maar even hoeft te stofferen.

Wat dat betreft heeft Els wél haar eigen advies gevolgd: ze biedt veel oude tips, in een nieuw stoffering.

Conclusie

Vrolijk Huishouden voegt weinig toe aan Els Jacobs' eerdere boeken, waaronder Aan de slag met de Huishoudcoach. Het is wat meer een hap-snap-boek, voor wie lukraak wat verbeteringen wil aanbrengen. De vormgeving staat haaks op de boodschap van ordening, rust en organisatie.

Maar het oogt vrolijk, en wie het lukraak openslaat zal vast wel een handige tip tegenkomen. Ik vind het dan ook bij uitstek geschikt voor op de wc. Je pakt het, leest wat tips, en gaat weer verder. En wellicht zorgt het boek ervoor dat je het lege wc-rolletje even verwisseld!

Zie ook WC schoonmaken!

Praktische informatie

Vrolijk Huishouden is voor 14,95 te koop bij Bol.com, maar is daar tweedehands al verkrijgbaar voor een tientje!

Maar voor iedereen die zijn huishouden echt goed, en rústig, op poten wil zetten, raad ik Aan de slag met de Huishoudcoach aan.

4 opmerkingen

 1. Ik was ook bijzonder teleurgesteld in dit boekje! Idd; hapsnap-beleid en niks nieuws onder de zon voor mij. Kun je beter bij je oma ofzo te rade gaan dan dit kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had hier al eens naar zitten kijken, maar ben nu blij dat ik het dan niet gekocht heb. Ik heb wel een ander boekje van haar, ook vrij druk, maar wel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om even door te bladeren als een tijdschrift, maar je hebt gelijk dat je meer hebt aan 'Aan de slag....'

  BeantwoordenVerwijderen
 4. […] rustig. Dat vind ik belangrijk bij een boek over reorganiseren. Els Jacobs’ had een boek over huishoudmanagement dat zo druk was vormgegeven dat ik door de alle kleuren de informatie niet meer kon […]

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je wilt reageren! Dat kan met het formulier hierboven. Doet het formulier moeilijk? Gebruik dan het formulier hieronder!