Leifheit dweil: goedkoop alternatief?

31 jul. 2012
Wij gebruiken al zo'n tien jaar een Leifheit dweilsysteem dat bestaat uit een vloerwisser profi en de wringer profi. De wringer profi is een emmer met een klem, waarmee je de druipend natte dweil kunt uitwringen.

Kapotte klemmetjes, versleten dweilen en kapot wringsysteem

Maar ik ben er niet onverdeeld enthousiast over. We hebben al diverse (dure) dweilen versleten, en regelmatig doen de klemmetjes van de losse dweilen het niet goed meer, waardoor je de dweil niet meer makkelijk aan de stok kunt bevestigen. Ook hebben we de emmer al eens moeten vervangen, omdat de klem het niet meer deed, en we dus de dweil niet meer konden uitwringen. En een tijdje terug moesten we de stok vervangen.

Dweilstok in twee stukken

Vooral dat laatste is ons slecht bevallen, want de nieuwe stok bestond uit twee stukken die je in elkaar moest schroeven. Dat bleek een slechte constructie want al snel brak de stok in twee stukken. Toen hebben we nog een hele tijd met gebogen rug gedweild, omdat we niet wéér een nieuwe stok wilden kopen. En voordat iemand zegt dat we terug moeten gaan naar de winkel: we zijn het bonnetje kwijt…

Real in Duitsland

Nou waren we deze week in het Duitse plaatsje Rees waar ze een soort megasupermarkt, Real hebben. Daar verkopen ze behalve levensmiddelen ook wasmachines, schoenen, kleding en telefoons etc. En daar zagen we een stok met dweil voor maar 14,95 van een ander merk. We vroegen aan verkoper of die stok ook gebruikt kon worden met de Leifheit Wringer Profi, en dat kon volgens hem.

In plaats van 39,95 waren we dus maar 14,95 kwijt voor een stok met dweil. Overigens verkochten ze in deze Duitse supermarkt ook een Leifheitstok uit 1 stuk, dus dat was sowieso al een betere versie dan die wij hadden. Maar nu hebben we mooi 25 euro uitgespaard.

Het werkt, maar niet geweldig

Inmiddels hebben we het thuis geprobeerd en het kan met de Leifheitemmer, maar het werkt niet geweldig. De nieuwe dweilstok is prima, maar de dweil heeft niet die haakjes waarmee hij aan de stok blijft hangen als je hem wilt uitwringen die de Leifheitdweil wel heeft...

Dat betekent dat je de dweil telkens los moet maken van de stok, in de emmer gooien, er uit vissen, in de klem doen, uitwringen, en weer aan de dweilstok doen. Ook lijkt de goedkopere dweil wat losser aan de stok te zitten, waardoor het wat meer zwabber. Maar het is een genot om een dweilstok met de juiste lengte te hebben. Dus al met al zijn we toch wel blij met onze aankoop.

Tante Marietje: een gewone dweil is beter

Overigens zweert mijn tante Marietje bij een gewone, losse ouderwetse dweil. Zij vindt dat je met de Leifheitdweil niet goed overal bij komt.

Hoe dweil jij je vloeren? Welk dweilsysteem gebruik je?

Handig: vul hier onder je mailadres in, en krijg een berichtje als er weer een nieuwe post is op Huisvlijt!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

32 opmerkingen

 1. Ik heb al meer dan 10 jaar de leifheit stok en dweil. Geen idee welke variant. Geen speciale emmer erbij. Dus dweil in het sop, met de hand uitwringen, plat op de grond 'gooien' (niet bukken), leifheit stok erin en dweilen. Wel bukken bij het oppakken van de dweil, weer in het sop en met de hand uitwringen. Ik schuif de stok aan beide kanten in het flapje. Met wat handigheid doe je dat staand. Doe niks met de klemmetjes. Ongeveer 1 keer in de 2-3 jaar koop ik een nieuwe dweil.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gebruik al 15 jaar HARA, was een dure aanschaf,de stok is geheel van rvs, en ik heb niet te maken met klemmetjes die niet meer willen, ik heb nu mijn tweede doek,terwijl ik regelmatig dweil, groeten Hanna.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij de kringloop hier staat een bak vol voor een euro heb je zo een mooie dweilstok en die kleine dweiltjes liggen er soms ook nieuw.
  Zelf heb ik nog 1 van de aldi ongeveer het zelfde wat jij nu hebt gekocht toen in de aanbieding voor 6,75. Vind het nog steeds jammer dat ik de dweilstok die ze bij de thuiszorg gebruikten niet heb gekocht, die was met klitten band. Reuze handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klittenband klinkt inderdaad erg handig. En dat maak je ook makkelijk vast.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat wij er in tien jaar ongeveer 4 hebben versleten… Misschien is dat dan toch niet zoveel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gebruik al jaren een schrob-bezem, met een afgedankte theedoek als dweil. Werkt perfect,je kan stevig duwen bij vlekken en beschadigd de vloer niet door de borstelharen.Wel al een keer de stok met beugeltjes en schroeven vast gezet aan de borstel, maar doe alweer 17 jaar met deze stok en zo'n 8 jaar met de schrobber.
  groet Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hier ook een leifheit, maar dan die kleinere versie met sponsachtig/dweil gedeeltje dat je er af kan trekken en bv eens in de wasmachine gooien het voor deel van een kleiner model vind ik dat je beter overal bij/tussen kan, maar ehm ik ben vast nogal een wild wijf want die mooie blauwe plastic zijprofielen raak ik geregeld kwijt, en daar ik m niet voor de mooi heb maar om te dweilen, laat ik die er dan dus maar af, waardoor hij er wel wat armoedig uitziet.
  maar k heb ook een stoomreiniger, die maakt echt goed schoon!!!( en dat zonder schoonmaakspul)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik wil ook graag een stoomreiniger,maar weet niet goed welke, misschien kun je me vertellen welke jij hebt. alvast bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik doe het net als jouw tante marietje, ouderwets met een losse dweil.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bij mij was de Leifheit ook zo stuk en de garantie was als een natte dweil, stelde niks voor. Mijn man bracht zo'n goedkoper exemplaar in de boedel, die je steeds eraf moet halen tijdens het dweilen. Ik heb daar zelf nog hoesjes voor genaaid van oude handdoeken. Maar ik vond het een gedoe. Nu heb ik meer dan een jaar geleden voor een habbekrats een emmer met zo'n inzetstukje voor de dweil en een goedkope "draadjesdweil" gekocht. Ik geloof dat zowel dweil als stok 1,5 euro waren in de aanbieding. Meteen met een reservedweil voor als deze stuk is.
  Het bevalt prima, ware het niet dat de dweil last heeft van haaruitval. Ik moet dus af en toe bukken om een stukje dweil dat ergens achter is blijven haken op te ruimen. Toch vind ik het net iets handiger dan dat gehannes met hoesjes. Als de dweilen beide versleten zijn, ga ik eens kijken voor zo'n dweil van repen zeemlap.
  Een stoomreiniger heb ik ook maar ik vond het resultaat niet mooi op het laminaat. Wel handig voor andere schoonmaakklussen. Laatst het bankstel ontvlekt en opgefrist ermee bijvoorbeeld. Ik heb er ooit een overgenomen tapijt in een flat helemaal mee opgefrist, een verschil van dag en nacht. Ik heb gewoon een AFK gekocht bij Kruidvat, ik heb 'em al heel lang (gebruik hem niet heel vaak).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jemako systeem heeft een prima wendbare stok, dweil moet er wel af om te spoelen en uit te wringen. Naast een dweildoek is er ook een (witte) droogdoek. En je schrikt je te pletter wat die droogdoek aan vuil van je vloer haalt. Al dat vieze dweilwater wat anders weer opdroogt op de vloer. En nee, ik ben geen consulente en heb geen aandelen, ben gewoon een enthousiaste klant. Het kost een boel maar werkt als een trein!
  Selma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb zo'n soort zwabber op een stok, met een emmer en uitwringding erbij, maar ik vind een gewone dweil wel net zo prettig. Eigenlijk vind ik dweilen met zo'n stok sowieso smerig, omdat je dan ook dingen heen en weer schuift. Met een gewone dweil kun je af en toe ook wat oppakken. En ja, ik stofzuig wel voor ik dweil, maar dan heb je ook niet altijd alles te pakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik gebruik nog steeds een ouderwetse trekker met losse dweil. Sinds kort gebruik ik microvezeldweils omdat mijn andere aan vervanging toe waren en de microvezeldweils makkelijker uit te spoelen zijn of de gewone ouderwetse dweil. Ik gebruik enkel een swiffer met zo'n microvezellap erop als ik 'iets' in een rapke moet opkuisen bv ideaal als de kleinkinderen eens weer gemorst hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nee volgens mij ook niet. De 'vloerwisserovertrek' kost iets van 16-17 euro. Op zich niet goedkoop, maar als je er elke keer 2,5 jaar mee doet.....en de stok wordt met het jaar dat ie langer mee gaat goedkoper. Ik denk dat we 'm zelfs al 15 jaar hebben, dus ongeveer 2 euro per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Laten we zeggen dat ik een luie versie van Tante Marietje ben. Als ik wat doe dan doe ik het grondig, maar dat is lang niet alle weken. De keukenvloer wordt eerst geveegd. en dan, op mijn blote knietjes, ga ik met een handborstel en heel heet sop aan de gang. Tegelijkertijd werk ik ook met een spons om al dat vuile water op te nemen. Daarna ga ik er nog eens met een spons met heet water overheen (some op mijn knietjes en soms met een spons aan een stok). En dan ga ik daar nog eens met een schone doek overheen en wrijf de vloer wat op.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dat is dus duidelijk een stuk goedkoper dan mijn dure Leifheitsysteem… Volgens mij had mijn oma vroeger ook een schrobbezem!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Die kleinere versie met spons van Leifheit heb ik ook gehad. Die gebruikte ik in ons oude huis voor de bovenverdieping en de badkamer. Maar ik vond die wel relatief klein, en bij mij was de spons binnen no time heel sneu geworden… Waarschijnlijk te heet gewassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh zo'n stoomreiniger lijkt mij dan ook wel wat. Wij hebben een chesterfield bank die ik op marktplaats kocht met stoffen kussens, die ik best onfris vindt. Ik zou ze dolgraag eens goed schoonmaken. Wellicht kan dat dus met zo'n stoomreiniger?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik vind je beslist geen luie versie van tante Marietje! Ik ben onder de indruk van je schoonmaakkwaliteiten!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ook een Swiffer heb ik gehad… Maar die vond ik weer heel erg klein, en bovendien ook zo kapot. Of heb ik gewoon een ongelukkige hand met schoonmaakapparatuur?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ik gebruik een systeem van de Hema. Maar nu ik lees wat jullie schrijven over jullie supersystemen, geloof ik niet dat mijn systeem in de buurt komt. Meestal gebruik ik alleen de droogdoek, het natte dweilen doe ik op de manier van je tante Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. ik heb gewoon een luiwagen met een dweil van de zeeman ( gat in het midden geknipt, stok er door heen en hij blijft op zijn plaats)
  Ik was de dweilen gewoon in de wasmachine.

  gr Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 23. hier wordt gewoon gedweild op de ouderwetse manier met dweil en aftrekker ... ik heb ook vanalles geprobeerd, van moppen tot van die dweilsystemen maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen en de hoge prijs ... Ik doe nu al zeker 5 jaar met 1 aftrekker en 2 dweilen (kwestie van nog te kunnen dweilen als er eentje in de was zit) ...

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik heb al zo'n 20 jaar een HARA stok, destijds loeiduur maar onverslijtbaar. Alleen de dweilen verslijten, ben nu bezig met nummer 3. Moet daarbij wel aantekenen dat wij een vrij ruwe vloer hebben (leisteen).

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Vlijtig liesje, mijn 'swiffer' is zelfs geen 'echte' maar zo enen van de familie van de swiffers. 'k Geloof dat het eentje was uit de Aldi en die gaat toch al meerdere jaartjes mee zonder mankementen.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Waaw, zo grondig heb ik nog nooit gekuist : gewoon stofzuigen voor het dweilen, aftrekken en drogen en meer doe ik niet aan de vloer....Ik sla zelfs het naspoelen, zoals mijn moeder steevast doet, over. De schuurborstel komt hier maar boven als de kleinkinderen weer eens één of andere plakkerige substantie gemorst hebben en die nadien nog eens goed overal 'rondgelopen' hebben...Mijn vloer ligt altijd proper bij maar niet 'gelekt en gestrekt' zoals ze hier zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. De Magic Mop!(van firma B.rielle, heb het net even nagegoogeld) Verkrijgbaar op de huishoudbeurs of via internet. Geweldig systeem van een zeer stevige spons op een stok met bijpassende emmer. De spons absorbeert enorm veel water, dus je kan als je wilt een bak water leegkiepen, schrobben? en het water met de spons weer opnemen. De spons kan vervangen worden, maar ik heb hem al twee jaar en hij is nog steeds goed.

  En dat Leifheitkreng heb ik ook. Wat een geklungel. Het is dat ik weet hoe duur hij was, daarom heb ik hem nog niet weggegooid...

  Groetjes Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. k heb er gewoon een van karcher, die was in de aanbieding bij de bouwmarkt, daarbij kreeg ik hem van mijn ouders, die zelf graag "kwaliteit" geven, waarmee ze A-merken bedoelen, mij maakt zuks niet echt uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik heb in de twintig jaar dat ik dweil alle stokken al gehad. Het is allemaal wat.
  Ik heb momenteel drie verschillende in gebruik.
  Op den duur verslijten ze.
  Tevens ben ik al aan de tweede stoomreiniger toe. Deze is duurder van Kärcher, maar allemaal maken ze veel herrie. Het wordt superschoon, maar om nu te zeggen dat het sneller gaat??? Nee, helemaal niet.
  Af en toe dus om superschoon te maken en dan weer gewoon een stok met een dweil.

  Als er een aanbieding komt voor kaboutertjes, koop ik die.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik gebruik ook al jaren met volle tevredenheid mijn Hara dweil. De stok is nu 18 jaar oud. In aanschaf wat duurder maar onverslijtbaar. Ik ben nu bezig aan mijn 2e dweil in die 18 jaar. Dweil kan gewoon in de wasmachine. Ik zou niet anders meer willen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt goed Ingrid. Dan ben je veel voordeliger uit dan ik, met al die verschillende dweilen… Investeren in een goede dweil is dus duidelijk de moeite waard.

   Verwijderen
 31. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen